“Zeker zijn van fatsoenlijke lonen in de thuiszorg”

Door Lars Kockelkoren op 31 januari 2019

Betreft: schriftelijke vragen conform art. 32 R.v.O.

Zeker zijn van fatsoenlijke lonen in de thuiszorg

 

Geachte college,

Zeker zijn van een mooie oude dag in je eigen huis, ook als je zelf niet meer alles in het huishouden kan bijhouden. Zelfstandig tot het echt niet meer anders kan en niet eenzaam weggestopt worden in een bejaardenhuis, dat was de belofte van de Wmo. En die belofte is ingelost: ouderen blijven steeds langer thuis wonen.

Dat kon alleen dankzij de vele thuiszorgmedewerkers die zich dag en nacht inzetten om onze oma’s, opa’s, moeders en vaders te verzorgen. Om hun huizen schoon te maken, hun maaltijd klaar te maken, en een praatje te maken. Belangrijk en waardevol werk waar een fatsoenlijke vergoeding tegenover hoort te staan.

Maar helaas is dat vaak niet het geval. Thuiszorgmedewerkers werken zich een slag in rondte, gaan ten onder aan stress en slagen er maar net in om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Dat kan en moet anders.

De thuiszorg wordt door gemeenten volgens Europese regels aanbesteed en de Wmo verplicht gemeenten om een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit te vinden

Met de Algemene Maatregel van Bestuur ‘Reële prijs Wmo 2015’ kunnen gemeenten een reële kostprijs vaststellen.[1] In veel gemeenten blijft dit echter uit. Niet omdat het ‘moet’ van Brussel, maar omdat colleges daar zelf voor kiezen. Daarom zijn gemeenten sinds 1 juni 2017 verplicht om een reëel tarief voor huishoudelijke hulp te betalen.[2]


Vragen aan het college van burgemeester en wethouders:

  1. Kent u het bericht ‘Strijd tegen onderbetalende gemeenten in de thuiszorg’?[3]
  2. Voldoet onze nieuwe gemeente aan het Besluit Reële prijs Wmo 2015? [4] Zo nee, waarom niet?
  3. Kunt u toelichten hoe u getoetst heeft of de inschrijvende partij inderdaad een reële prijst hanteert?
  4. Wat is de reële prijs die betaald wordt door de gemeente?
  5. Resulteert deze reële prijs ook in een fatsoenlijk loon voor thuiszorgmedewerkers en krijgen zij betaald conform de cao-afspraken? Zo nee, waarom niet en wat gaat u hieraan doen?
  6. Werken de thuiszorgmedewerkers in onze gemeente conform de cao-afspraken onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden? Zo nee, waarom niet en wat gaat u hieraan doen?

 

Graag zien wij de beantwoording binnen de gestelde termijn tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,
Pvda Beekdaelen

Lars Kockelkoren

[1] https://vng.nl/onderwerpenindex/maatschappelijke-ondersteuning/inkoop-kwaliteit-en-toezicht-wmo/amvb-reele-prijs-wmo

[2] https://www.zorgvisie.nl/helft-gemeenten-betaalt-thuiszorg-onder-kostprijs/

[3] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/27/strijd-tegen-onderbetalende-gemeenten-in-de-thuiszorg-a1601148
4 Voluit: “Besluit houdende regels ter waarborging van een goede verhouding tussen de prijs voor de levering van een voorziening en de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van de voorziening en de continuïteit in de hulpverlening tussen de cliënt en de hulpverlener”

Lars Kockelkoren

Lars Kockelkoren

Mijn naam is Lars Kockelkoren (geboren in 1980), en woon samen met mijn vriendin in het mooie dorp Nuth. Ik ben vader van drie dochters (Madelief, Roosmarijn en Lente) en heb daarnaast nog 4 bonuskinderen. Van 2012 tot 2015 ben ik lid geweest van Provinciale Staten van Limburg en sinds 2019 ben ik namens de

Meer over Lars Kockelkoren