Inbreng in eerste termijn bij het agendapunt ‘gemeentelijke huisvesting’

Door Lars Kockelkoren op 25 april 2024

Voorzitter,

Zoals op 31 januari 2023 aangegeven had én heeft onze grootste voorkeur de status quo.

Echter, is daar zowel bestuurlijk, politiek als ambtelijk te weinig draagvlak voor.

Tijdens de eerder genoemde raadsvergadering van begin vorig jaar hebben wij ons standpunt uitgebreid toegelicht en dat maakt het overbodig om nu in een herhaling te vallen.

Daar de status quo niet op een meerderheid én draagvlak vanuit politiek, het bestuur én de organisatie kan rekenen, zullen wij opteren voor de, in onze ogen, 1 na beste variant en wel voor de centrale huisvesting in de kern van Nuth.

Dit is mede ingegeven door de koppelkansen voor de gehele ontwikkeling in de kern van Nuth. Juist omdat deze kern wel een boost mag gebruiken.

Bij de finale keuze voor de gemeentelijke huisvesting zal het resultaat van deze koppelkansen zwaar meewegen in onze uiteindelijke stem. Vanzelfsprekend zullen wij dan ook kijken naar de kosten, realisme in de begroting én sobere en doelmatige aanpak.

Voorzitter,

Zoals u merkt heeft onze fractie behoorlijk water bij de wijn gedaan om, zoals u het zelf eerder noemde, niet alweer op een stemverhouding van 13-12 op pad gestuurd te worden, maar op een grote draagvlak van deze raad.

Wij hopen van ganser harte dat, indien nodig, andere partijen dit nu ook eens doen. Want Beekdaelen maken we samen.

Voorzitter,

Heeft onze fractie dan geen kritische noten te kraken in de moeilijke dossier? Zeker wel.

En dat betreft de gang van zaken rondom de recente nota van wijziging en het gewijzigde raadsbesluit.

In het verleden heeft de portefeuillehouder als zijnde voorzitter van onze Raad meermaals aangegeven reeds te handelen in de lijn met het nog te herziene reglement van orde.

Precies een week geleden zaten wij hier bij elkaar om de dit nieuwe reglement van orde samen te bespreken. Mevrouw Debets stelde expliciet vragen over de reikwijdte van een nota van wijzigingen. Hiertoe werd uitgelegd dat dit enkel technische wijzigingen of correcties op het voorstel kunnen zijn. Dus geen specifieke wijzigingen aan het voorgestelde raadsbesluit.

En wat schetst onze verbazing? Hier ligt nu een gewijzigd raadsvoorstel voor waarbij maar liefst 6  beslispunten zijn toegevoegd.

Enkele van deze beslispunten kunnen onze goedkeuring dragen, andere niet.

Maar voorzitter,

Als wij het hebben over transparante politiek en het verkrijgen van draagvlak, dan is dit volgens ons niet de manier waarop dit zou moeten.

Naar onze commissieleden, die veel van hun vrije tijd steken in het lezen van stukken, voorbereidingen van fractie- en commissievergaderingen en hun inbreng/aanwezigheid tijdens deze commissievergadering is dit betreurenswaardig. Zo veel tijd en inzet van alle commissieleden, om vervolgens een compleet verbouwd voorstel aan de raad voor te leggen.

Op deze manier wordt de waarde van onze commissie ongewenst gedevalueerd tot een veredeld theekransje.

Een Mia culpa aan alle commissieleden zou hier op zijn plaats zijn.

Lars Kockelkoren

 

In de tweede termijn heeft Lars  bijgevoegd amendement ingediend, samen met VVD, Groen Links en Fractie Kollée Rijkx

Amendement PvdA, VVD, GL en Kollée-Rijkx inzake aanpassing beslispunten raadsbesluit (1)

Dit amendement is aangenomen

Lars Kockelkoren

Lars Kockelkoren

Mijn naam is Lars Kockelkoren (geboren in 1980), en woon samen met mijn vriendin in het mooie dorp Nuth. Ik ben vader van drie dochters (Madelief, Roosmarijn en Lente) en heb daarnaast nog 4 bonuskinderen. Van 2012 tot 2015 ben ik lid geweest van Provinciale Staten van Limburg en sinds 2019 ben ik namens de

Meer over Lars Kockelkoren