20 mei 2022

Vragen over natuur in holle wegen in Beekdaelen

Geacht college,

Onder verwijzing naar artikel 32 RvO voor de raad, verzoeken wij u de onderstaande vragen schriftelijk te beantwoorden.

In De Limburger van dinsdag 29 maart jl stond een artikel over de teloorgang van een van de kleinoden van het Limburgs landschap, de holle weg. In het artikel werd de noodklok geluid voor de holle wegen. De oorspronkelijke flora en fauna wordt steeds meer verdrongen door brandnetels en braamstruiken. In het artikel wordt eveneens gerefereerd aan een advies van Raad voor de leefomgeving en infrastructuur inzake het versnipperde natuurbeheer.

Ook onze mooie gemeente Beekdaelen kent vele holle wegen met nog altijd een rijke natuur. Het boegbeeld van die rijke natuur is het vliegend hert dat in veel van de holle wegen in de gemeente Beekdaelen voorkomt. Het is belangrijk een op deze kever toegespitst groenbeheer van de holle wegen te omschrijven en uit te voeren. Binnen Limburg en Beekdaelen zijn diverse organisaties met expertise op het gebied van holle wegen en het Vliegend Hert. Gebruik maken van deze kennis draagt bij tot een breed gedragen beheer van de holle wegen dat gunstig is van het vliegend hert en ook bevorderend ook de andere kwaliteiten van de holle wegen.
In vervolg op het bovengenoemd artikel in de Limburger alsmede uw beantwoording van de vragen van het CDA op 19 mei 2020, met uw kenmerk Z/20/139593 226207 heb ik de volgende vragen.

Vraag 1
In 2020 antwoordt u dat de holle wegen van grote waarde zijn en in een groenvisie het beheer wordt opgenomen. In welk beleidsstuk is de groenvisie voor holle wegen verwoordt?

Vraag 2
In uw antwoord in 2020 noemt u dat er geen budget is voor structureel groenbeheer is en dat de inzet van de vrijwilligers van de IVN wordt overwogen. Heeft overleg met IVN plaatsgevonden. En wat is het resultaat daarvan. Is er inmiddels budget voor structureel groenbeheer van holle wegen?
Verder noemt u mogelijke maatregelen voor het groenbeheer van holle wegen. En u spreekt u van een beheerplan voor holle wegen. Is er inmiddels een beheerplan opgesteld? En kunnen we daarvan een afschrift krijgen?

Vraag 3
In uw antwoord in 2020 geeft u aan dat er door een expert een herstelplan en een meerjarig beheerplan dient te worden opgesteld. Is dit plan opgesteld? En kunnen we daarvan een afschrift krijgen?

Vraag 4
Bent u bereid om de expertise van IVN alsmede andere natuurorganisaties te betrekken bij het opstellen van toekomstige beheer- en onderhoudsplannen voor oa holle wegen?

Vraag 5
In hoeverre heeft het beheer en onderhoud van holle wegen een rol gespeeld bij de aankondiging van een opdracht van het Onderhoud groen gemeente Beekdaelen, d.d. 28 januari 2022? Zie bijgevoegd uittreksel van de opdracht. Is het juist dat de opdrachtnemer een eigen flora- en fauna onderzoek dient uit te voeren? En dat op grond van dit onderzoek moet worden vastgesteld welke beschermde soorten in het betreffende gebied rekening dient te worden gehouden?

Fractie Partij van de Arbeid Beekdaelen
Lars Kockelkoren, raadslid
Richard Griffijn, commissielid

Bijlagen : 2
1. Vragen van het CDA op 19 mei 2020, met uw kenmerk Z/20/139593 226207;
2. Uittreksel uit de opdracht van het Onderhoud groen gemeente Beekdaelen, d.d. 28 januari 2022