Internationale Vrouwendag !!!

Door Carmen Snackers op 7 maart 2023

Morgen is het 8 maart , Internationale Vrouwendag. Een dag waarbij wordt stilgestaan, wereldwijd, voor gelijke kansen, vrijheid en strijdbaarheid van de vrouw centraal staat. De eerste viering van de  Internationale Vrouwendag vond plaats in de landen Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. Waarom vieren we het op 8 maart. Omdat op 8 maart 1910 de eerste vrouwelijke protesten plaatsvonden, wegens ongelijkheid. Het zelfde werk voor minder loon. We kampen nog steeds in 2023 met dit onrecht.

Het doel van deze vrouwendag is aandacht te vragen voor de vrouwen emancipatie, wat inhoudt gelijke lonen man en vrouw, verdeling werk- zorg seksualiteit en  discriminatie. Op wereldwijd niveau.’

In heel veel landen is dit nog steeds zo, dat vrouwen geen enkele rechten hebben. En nog steeds onthouden worden van scholing. Dus ook niet de kans hebben om een beter bestaan op te bouwen. Het is een vicieuze cirkel. Die van generatie op generatie loopt. .

Vaak staan we hier niet bij stil. Omdat de rol van de vrouw vanuit opvoeding en culturele aspecten wordt  bepaald. Terwijl we als vrouwen deel nemen aan de samenleving, toch grote verantwoordelijkheden hebben . Als je het hebt over de taakverdeling zorg – werk, komt het grootste gedeelte neer op de vrouw. Het opvoeden van kinderen is een grote verantwoordelijkheid.

Wat betreft het kiesrecht. Mannen hadden hun kiesrecht in 1917. Vrouwen in 1919. Dat moet een helse strijd zijn geweest om dit recht te kunnen bemachtigen. Dus Dames , maak gebruik van je kiesrecht, zowel actief als passief.

Maar nu anno 2023 het thema van de internationale Vrouwendag,  onbeperkt leefbaar. Waar moeten we aan denken onder meer aan :

  • Vrouwen die geïsoleerd leven
  • Vrouwvriendelijke beleid bij bedrijven ( kolfruimtes , bedrijfskleding )
  • Maar ook genderneutraliteit.

Dit is nog steeds niet gerealiseerd .

Maar wat ook heel belangrijk is , laat mannen ook deelnemen aan dit proces. Zodat dit voor hun ook een eye opener kan zijn.

We zijn er nog niet.  Laten we blijven strijden voor een samenleving waar we ook als vrouw gewaardeerd zullen worden om onze kwaliteiten, en niet afgerekend worden of op het feit dat we vrouw zijn .

Carmen Snackers

Carmen Snackers

Carmen Snackers

Ortolaan 1 Schinveld

Meer over Carmen Snackers