Fysieke toegankelijkheid in Nuth – gemeente Beekdaelen

16 november 2018

Actie van Carmen Snackers, PvdA Beekdaelen

Woensdag, 14 november 2018 ben ik met Sylvia, een ervaringsdeskundige op pad gegaan in Nuth.

Sylvia loopt heel moeilijk en kan haar been niet buigen. Om zich buitenshuis te kunnen bewegen maakt ze gebruik van een scootmobiel, met een steun die haar been recht houdt.
Aangezien ze 2 hoog woont is dit ook al een hele toer om het gebouw te verlaten. Om dit te kunnen doen  moet ze van 2 hoog met de lift naar de kelder, want de normale uitgang kan niet omdat  hier trappen zijn. De gangen naar de buitendeur zijn zo smal en gekronkeld, dat je je scootmobiel goed moet kunnen beheersen om dit zonder brokken te kunnen doen.

Op weg naar de Jumbo bleek dat de stoepen ook niet altijd even breed genoeg waren om met een scootmobiel te kunnen rijden. Soms nemen de trappen van woonhuizen een deel van de stoep in beslag. Maar wij komen makkelijk in de Jumbo met de scootmobiel.
Het winkelen leverde soms wel wat problemen op. Sommige producten staan zo hoog dat er een wandelstok aan te pas moest komen om de benodigdheden uit het rek te kunnen halen en in het mandje te kunnen plaatsen. Bij de kassa was men heel vriendelijk. Men vroeg niet of ze haar spullen op de band wou plaatsen . Maar ze mocht ze in het mandje op haar scootmobiel houden en ze bij de caissière een voor een op de band plaatsen. Heel klantvriendelijk, zeker voor mensen met deze beperking.

De volgende winkel was Kruidvat. In deze winkel konden we alleen tot aan de kassa komen. Deze was meteen aan de voorkant. Met de scootmobiel door de  Kruidvat rijden, was geen optie.
De rekken waren zo dicht op elkaar geplaatst dat het heel moeilijk is om dit te gaan doen.
De winkel was niet fysiek toegankelijk met scootmobiel of rolstoel, maar het personeel bijzonder hulpvaardig.

Het laatste wat we ook getest hebben was een horeca aangelegenheid, nl pizzeria Barbarossa.
Nou deze was heel erg klantvriendelijk. Ze hebben Sylvia geholpen met lopen zodat ze in het restaurant kon gaan zitten. En de scootmobiel hebben ze in hun garage geparkeerd. Een dikke pluim.

Wat wel opviel is dat er bij de kerk zo weing licht is. Het is moeilijk om een scootmobiel te kunnen rijden vanwege het zicht. En nu het herfst is , liggen er bladeren overal. Dit is ook een gevaar omdat het te glad is om te rijden om een scootmobiel .

Wat het allerbelangrijkst is van deze dag : als je leeft met een beperking zijn de dingen voor jou niet meer vanzelfsprekend. Zelfs het doen van boodschappen is al een uitdaging.
Laten we meer begrip en hulpvaardigheid tonen voor deze mensen. Want de maatschappij dat zijn wij met ons allen.