Bijstelling beeldvorming “Bronsgroenerhof”

27 september 2020

Toen onze fractie voorliggend stuk voor de eerste keer doornam, kwamen wij in eerste instantie tot dezelfde conclusies als het college.

Na een werkbezoek op locatie en een toelichting op de plannen hebben wij onze beeldvorming moeten bijstellen.

De combinatie van zorg en behoudt van natuur heeft onze sympathie, het beschermen van de Schinveldse bossen heeft onze bijzondere aandacht én wij hebben oog voor de impact van het plan voor de omgeving en de omwonende.

Kortom, een aantal punten waarbij gekeken moet worden naar de juiste balans. Daarom dienen wij samen met de VG en het CDA de motie in waarbij wij het college oproepen om met initiatiefnemer in gesprek te gaan en mee te denken om zodoende tot een nieuwe versie van voorliggend plan te komen waarbij de natuur beschermd wordt, het gebouw zo wordt ontworpen dat er rekening wordt gehouden met de natuur, in het bijzonder het aangrenzende bosperceel en uiteraard de omwonenden.

Denk hierbij aan het niet toestaan van horecafaciliteiten, het niet openbaar toegankelijk stellen van het terrein en het gebouw en een maximaliseren van het totaal aantal te bouwen m².

Ook zouden wij graag zien dat, indien een nieuwe aanvraag wordt ingediend, het bestemmingsplan voldoende beperkende voorwaarde kent om te voorkomen dat er naderhand, al dan niet bij een andere toekomstige eigenaar, een andere invulling gegeven kan worden dan de combinatie van zorg en natuur.

Deze bijstelling rond Bronsgroenerhof leverde de volgende motie op:

Motie: Bronsgroenerhof

De raad van de gemeente Beekdaelen in vergadering bijeen op 22 september 2020

Overwegende dat:

– de huidige plannen voor een zorgboerderij ‘Bronsgroenerhof’ van college en raad geen verklaring van geen bedenkingen hebben gekregen.

– de combinatie van zorg en natuur echter onze sympathie heeft.

– de raad daarom toch enige ontwikkeling inzake een zorgboerderij mogelijk wil maken op de gekozen locatie.

– daarbij de geldende wet- en regelgeving gerespecteerd moet worden.

– in het bijzonder de Schinveldse bossen, zoals ook in een motie door de raad is aangegeven, bescherming behoeven.

– initiatiefnemer aangegeven heeft bereid te zijn om, in overleg met de gemeente Beekdaelen, zijn plannen aan te passen.

Verzoekt het college:

– bij initiatiefnemer aan te geven dat de gemeente Beekdaelen bereid is om met initiatiefnemer in gesprek te gaan en mee te denken over een nieuwe versie van zijn initiatief, waarbij als kaders door de gemeenteraad worden gesteld:

  • Het gebied met de bestemming “natuur” niet wordt opgenomen in het plangebied.
  •  Het gebouw dusdanig gedimensioneerd en ingepast wordt dat er rekening gehouden wordt met de belangen van het aangrenzende bos, de natuur enomwonenden.
  • Er geen grootschaliger gebouw gerealiseerd wordt dan 500 m2 en niet groter dan noodzakelijk voor facilitering van de nader overeen te komen zorgactiviteiten.
  • Het gebouw en terrein niet openbaar toegankelijk zijn.
  • Er geen horeca plaatsvindt, uitgezonderd het voeren van een bedrijfskeuken.

En gaat over tot de orde van de dag

VG, CDA en PvdA –        AANGENOMEN – 14 stemmen voor
6 stemmen tegen

VG: Jos Pieper

CDA: Twan Schevers

PvdA: Lars Kockelkoren

Waar ben je naar op zoek?