Door Lars Kockelkoren op 16 september 2024

Art. 32-vragen: Gevolgen grenscontroles voor Beekdaelenaren

Geacht College,

Deze week hebben meerdere media bericht dat de Duitse regering voor een periode van tenminste zes maanden grenscontroles gaat invoeren.
Beekdaelen is een populaire gemeente. Onze horeca, toerisme en retail in de dorpen maken een deel van hun omzet door bezoeken van onze oosterburen.

Daarnaast leveren arbeidskrachten uit Duitsland een behoorlijke bijdrage in Beekdaelen op het gebied van zorg, onderwijs, retail industrie, horeca en toerisme.

Het invoeren van grenscontrole gaat een negatief effect hebben op de inwoners van Beekdaelen.

Daarover hebben onze fracties de volgende vragen:

  1. Hoeveel inwoners van Beekdaelen werken (ongeveer) in de horeca, retail en toerisme/leisure sector?
  2. Wat zijn de (geschatte) inkomsten van deze sectoren?
  3. Kunt u aangeven hoeveel bezoekers uit Duitsland jaarlijks Beekdaelen aan doen? (indien mogelijk een uitsplitsing op dorpniveau).
  4. Hoeveel inwoners uit Duitsland zijn werkzaam in Beekdaelense sectoren? En in het bijzonder zorg, retail, industrie en horeca/toerisme.
  5. Welke gevolgen voorziet u op de korte termijn (minimaal 6 maanden) en lange termijn wanneer de grenscontroles ingevoerd worden voor deze belangrijke economische sectoren maar ook voor de Beekdaelense inwoners die hier werkzaam zijn.

    Dagelijks gaan er heel veel inwoners uit het grensgebied de grens over voor werk, boodschappen, (familie)relaties of om te genieten van natuur en cultuur.

  6. Hoeveel verkeersbewegingen zijn er dagelijks tussen Beekdaelen en Duitsland. Graag, indien mogelijk een overzicht van de verschillende grensovergangen.
  7. Welke gevolgen van de grenscontroles verwacht u aan Beekdaelense kant van de grens in vertragingen en files?
  8. Welke gevolgen voorziet u op korte termijn en lange termijn voor het verkeer tussen Beekdaelen en Duitsland?

 

Het Kabinet wil niet achterblijven en heeft in de persoon van PVV minister Faber de marechaussee opdracht gegeven Nederlandse grenscontroles te gaan voorbereiden. *De grensregio’s en gemeenten als Beekdaelen worden onevenredig hard getroffen door grenscontroles”
Daarmee laat het Kabinet zien dat niet elke regio evenveel meetelt.

*)  https://www.volkskrant.nl/politiek/nederland-wil-niet-achterblijven-faber-draagt-marechaussee-op-zich-tevoorbereiden-op-grenscontroles~be1daedc/?referrer=https://www.google.com

  1. Bent u het met ons eens dat de gevolgen van grenscontroles onwenselijk zijn en de Beekdaelense inwoners en werkgelegenheid onevenredig hard raakt? Zo ja, bent u bereid om dit standpunt uit te dragen? Zo nee, waarom niet?
  2. Zijn Beekdaelen of de grensgemeenten geïnformeerd en geconsulteerd over het voornemen van het Kabinet?
  3. Gaat u zich inzetten om er voor te zorgen dat het Kabinet geen grenscontroles gaat invoeren aan Nederlandse zijde van de grens? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u bereid om het gesprek aan te gaan met Duitse instanties en overheden om:
  • De overlast van de grenscontroles te beperken
  • Te lobbyen voor geen verlenging van de grenscontroles

 

Wij kijken uit naar beantwoording binnen de daarvoor geldende termijn.

Met vriendelijke groet,

Lars Kockelkoren                               Clasina Debets
PvdA                                                      Groen Links

Lars Kockelkoren

Lars Kockelkoren

Mijn naam is Lars Kockelkoren (geboren in 1980), en woon samen met mijn vriendin in het mooie dorp Nuth. Ik ben vader van drie dochters (Madelief, Roosmarijn en Lente) en heb daarnaast nog 4 bonuskinderen. Van 2012 tot 2015 ben ik lid geweest van Provinciale Staten van Limburg en sinds 2019 ben ik namens de

Meer over Lars Kockelkoren